Leestip: Pure sportiviteit boven geld: de ‘niet-geheime’ geheimen van wintersportkampioen Noorwegen

Een jaar geleden stond Noorwegen op zijn kop. Het was bij de Winterspelen van Pyeong­chang het best pres­terende land, met een karrevracht aan medailles: 39.

Het Noord-Europese land hecht enorm aan de wintersporten en de helden die hieruit voortkomen. Circa 4- van de 4,8 miljoen Noren zaten in 2018 voor de tv om maar niets te missen van ­Marit Björgen, Aksel Svindal en ­Havard Lorentzen. De kijkdichtheid van Eurosport schommelde twee weken rond de 80 procent.

‘We zijn een jaar herinnerd aan die geweldige Spelen’, zegt Helge Bartnes, wintersportchef van het topsportplatform Olympiatoppen. De lach is niet van zijn gezicht te krijgen. ‘De doelen waren in 2017 vastgesteld. Elke tak van wintersport in Noorwegen had zijn medaillelijstje opgesteld. Het zouden er maximaal dertig worden.’

Het werd 30 procent meer: 14 goud, 14 zilver, 11 brons. Met 39 medailles was het resultaat van de Spelen van Lillehammer (26 medailles, tweede plaats overall) ruimschoots overtroffen. ‘Zo zullen we er op een dag naar terugkijken. Als net zo groot, bijzonder en richtinggevend als de Winterspelen van Oslo uit 1952 en die van Lillehammer uit 1994’, aldus Bartnes.

Vorige maand kwamen veertien landen in Oslo bijeen voor een postolympisch overleg. Een Duitse ­professor uit Leipzig zet die al jaren op de agenda. Alle grote landen ­komen, uitgezonderd de Verenigde Staten, China en ­Rusland. Namens Nederland was Maurits Hendriks, de technisch ­directeur van sportkoepel NOCNSF, in Oslo vertegenwoordigd.

Vorig bericht
Nieuwe website
Volgend bericht
Nieuwsbrief oktober

Related Posts

Niets gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.

Menu